Ungas innovationskraft har fått stå i centrum när we_change under hösten har anordnat Sustainability Hackathons runt om i landet. Tusentals gymnasieungdomar i åtta städer har tillsammans med ledande samhällsaktörer arbetat fram lösningar på några av vår tids mest utmanande frågor. Nu har finalisterna korats.

Sustainability Hackathon är en satsning inspirerad av de hackathonprocesser som ofta används inom it-sektorn och produktutveckling för att hitta lösningar på svåra problem. Under hackathonprocesserna har eleverna arbetat fram förslag på projekt, föreningar, sociala företag, politiska reformer, kampanjer och andra idéer med syfte att hantera olika samhällsutmaningar och samtidigt bidra till att olika Globala mål uppfylls. Fler än 350 grupper har deltagit och fantastiskt kreativa idéer har formulerats, entreprenörskapsanda har väckts och förändringskraft har aktiverats. Ett helt gäng nya changemakers har, genom egen kraft och grupparbetets driv, sett dagens ljus – alla med olika färdigheter, kunskap och erfarenheter och med en vilja att bidra till en positiv förändring. 

Samarbetsaktörerna som varit med på turnén har efter varje hackathon valt ut sin favorit i varje stad. Av dessa bidrag har nu en nationell jury sållat fram de grupper som ska representera sin stad på finalen i Stockholm den 29 januari.

Finalisterna är:
● “Wealth & Health” från Donnergymanasiet i Göteborg
● “Seventeen” från Campeon Frigymnasium i Helsingborg
● “Team Träd” från Malmö Borgarskola i Malmö
● “Team Bamsekollektion” från Thorildsplans gymnasium i Stockholm
● “Hem, skola, fritid” från Rosendalsgymnasiet i Uppsala
● “FRI” från Hagagymnasiet i Borlänge
● “Välj din nya väg” från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås
● “Talk!” från Klara Teoretiska Gymnasium i Linköping 

Huvudpartners till we_change Sustainability Hackathon är IKEA, H&M, SIDA, SEB. Under turnén har även kommuner, lokala företag och organisationer deltagit. 

Juryn består av: Begonia Randhav (ordförande) WWF Youth, Leon Allinge – Locker Room Talk, Noura Berrouba – LSU, Erika Svensson – Gullers Grupp, Björn Fondén – Grant Thornton, Mariel Jumpa – Slow Fashion World.